Va passar al... juliol de 1893

La Primitiva d'Alcoi al certàmen de bandes de música de la Fira de Juliol. València -1893


Jaume J. Ferrando

Jaume J. Ferrando 

La Música Primitiva d'Alcoi es prepara per a participar a la setena edició del certàmen de bandes de música de la Fira de Juliol a València, amb altres setze bandes. A més, en el seu viatge a la capital ha previst altres actes: tocarà a Santa Catalina i al Palau Arquebisbal davant l'arquebisbe SanchaIcon_External_Link from wikimedia.org i els seus convidats entre els que's contava Canalejas Icon_External_Link from wikimedia.org. També per les nits tocarà amb molt d'èxit al pavelló del Circulo Valenciano.

Juan Cantó ve de Madrid per a possar-se al capdavant de la Música, el triom sembla fàcil, però el primer premi no arriba... un anònim diu que Cantó no és el director titular i que la banda no té prous músics per estar a la máxima categoría.

La premsa de l'època ens guía en la reconstrucció dels fets d'allò que s'ha quedat a la memòria col.lectiva com "el pleit del certàmen".


La Música Primitiva d'Alcoi en 1893
La participació al certàmen musical de la fira de juliol a València hi ha que inscriure'l en la vida d'una ciutat que aleshores tenía gran espenta, el mateix any, s'inaugura en gener per a viajers el tren Alcoi-Gandía , estaven concloent les obres del Alcoi-Villena. Canalejas diputat pel districte alcoià, en les eleccions de març obtenía 7104 vots de 7195 votants (13). Canalejas havía estat ministre, encara li faltava per arribar a president del govern i només era diputat.

Pel que fa a d'allò estrictament musical, cal assenyalar que La Primitiva venía triomfadora del certamen d'Alacant (1889), en el que presidía el jurat Chapí. El mestre Jordà Valor era en aquell moment el seu director tot i que per anar a València, va estar Joan Cantó el nomenat, el fill del fundador, un jove músic emergent al Madrid de l'època. Tot i això, la mà d'organiste del mestre Jordà estaría en el treball previ amb els musics i els papers i potser tambè en algunes fites del viatge.

La societat Apolo havía estat creada al 1875 i aglutinava persones actives en la vida social politica i econòmica de la ciutat al voltant de la música i estava camí d'acomplir vint anys d'existència. Per altra banda, s'anunciava a València que la Música Nova i la Novísima no participaríen enguany per evitar la competència entre alcoians. El mateix any, -assenyala Ernesto Valor- totes dos entitats crearíen la Nueva del IrisIcon_External_Link from wikimedia.org.

 
El concurs de músiques civils
A les hores, el "Certamen Nacional de bandas civiles" s'estructurava en tres seccions: la primera per a menys de 28 músics, la segona de 28 a 40 i la tercera de 40 músics endavant. El certamen comprenía dos fases per a cada secció: el concurs parcial i el d'honor, "los concursos parciales servirán para acreditar cada banda en su sección correspondiente el grado de adelanto; y en los de honor, tomarán parte solo las bandas que hayan demostrado en los concursos parciales estar en condiciones para entrar en una noble lid, que es lo que constituye el concurso de honor"(1)


El Pleit
La Primitiva acompanyava les ambicions de tot Alcoi en aquell moment. La presió dels alcoians en València es fa notar. En el certamen de bandes, que està poc regulat, la premsa encen la flama: una protesta de les bandes de la tercera secció davant el jurat que troba una solució: primer premi a Torrent, segón premi a la Primitiva de Lliria, tercer a la Nueva de Lliria, i un segón extraordinari a la Primitiva d'Alcoi, que la premsa interpreta com igualar de fet Alcoi a Lliria i beneficiar a Torrent.

Els músics alcoians -molt ofesos- no accepten el premi, pero la polèmica organitzada els afavoreix en la resta d'actes del viatge, reforçant la relació amb l'arquebisbe Sancha i el diputat Canalejas. La Música Vella torna a casa amb un contracte per al proper "Congreso Eucarístico", amb el reconeixement del Círculo Valenciano i amb l'aplaudiment dels valencians. Tot això no serà suficient per compensar el primer premi que's considerava guanyat i constituirà un element per entendre el desinterés en que s'ha de viure en el futur el certamen des d'Alcoi. 


Un segle desprès
El 'pleit del certàmen' va tardar molt en oblidar-se: més d'un segle després, al 1996 amb Gregori Casasempere La Primitiva s'aixecava amb el primer premi i la menció d'honor a la tercera secció, en aquesta ocassió la Música també va estar criticada per anar a una secció inferior a la que pel nombre de places li corresponía. La presència del mestre Blanquer al jurat també va suscitar tota mena de suposicions. Però, segurament, els músics només anavem a fer-ho bé... com al juliol de 1893. (14)
Comentaris i aportacions al weblog
(Cartel) Gran Feria en Valencia - Julio 1893
Cartell de la Fira de Juliol
 València - 1893
Banda Primitiva de Alcoy. Director: D. Rafael Pascual Pascual. Corporación que en el Certamen Musical celebrado en Alicante en 31 de Mayo de 1889, con motivo del 4º Centenario de la Santísima Faz, fué agraciada con el 1er Premio consistente en 2.500 pesetas por la interpretación que dió a la Sinfonía de Cleopatra, y Fantasía de la Opera Roberto il Diávolo, cuyo premio fué adjudicado por unanimidad de votos del Jurado presidido por el eminente Maestro Sr.D. Ruperto Chapí, y compuesto además delos profesores Señores Altamira, Puchol, García Soler, Senante y Cánovas.
Amb 47 membres a més del director, Rafael Pascual Pascual, apareix la Banda Primitiva de Alcoy en la foto del 1889
Juan Cantó Francés (1856 - 1903) - Fototeca Municipal de Alcoy
Juan Cantó Francés 
tenía 37 anys, el mestre Jordà estava a punt de ferne'n 54.

Pabellones Feria Julio Valencia s.XIX
Els pavellons de la fira - València s.XIX


Indalecio Carbonell amb Josep Pèrez i Tomás. Alcoi - Juliol de 1996. Foto (c) Xavi Terol
Indalecio Carbonell amb Josep Pèrez i Tomás. Alcoi - Juliol de 1996. Foto (c) Xavi Terol
Cronología  Juliol - Agost de 1893

dijous 27
- de matí - La Primitiva agafa el tren cap a València (2), en el mateix tren viatja també la comissió del partit lliberal que vol afegir-se a Canalejas en Carcaixent.

- Els músics són rebuts a València per molts alcoians al capdavant dels quals es troba el mestre Espí. S'hospedaràn a Ca Albors: un alcoià que té la concessió d'aigues potables a València. (3)

- Potser en el mateix tren, arriba Canalejas a València, el rep l'arquebisbe. "La Correspondencia de España" dirà "Ha llegado el Sr. Canalejas. En el camino se le unieron comisiones de varios pueblos. La de Alcoy era numerosa" (10)


divendres 28

- Concurs parcial. Les 17 bandas inscrites passen al concurs d'honor (8).

- "Protesta" dels directors de Torrent, Lliria i Villena al regidor de l'Ajuntament de València. (4) Un anònim rebut des d'Alcoi denuncia que la banda alcoiana anava amb 18 places 'suposades' però que en realitat no té mes de 38 músics. També al.leguen que Juan Cantó era profesor d'harmonium (sic) a Madrid i que per tant no podia ser el director oficial.
Francisco Díaz Romero -director de la Juventud Musical de Villena- havía estat a Alcoi en Sant Jordi i coneixia als alcoians, no els defensa: la premsa d'Alcoi no li ho perdonarà.

- Canalejas actúa de mantenidor en els Jocs Florals de Lo Rat Penat a la nit en el Teatre Principal. (11)

- A la nit, alguns membres de la Primitiva es personen en "Las Provincias" i fan saber qui són, en resposta a les acusacions rebudes: "Todos ellos son hijos de Alcoy, obreros en su mayoría, y cultivan el arte musical solo por afición" (4).


dissabte 29

- Concurs d'honor. La Primitiva amb Joan Cantó arranca la millor ovació de les 12.000 persones que hi havíen a la Plaça de Bous (7). El jurat format per Ignacio Vidal (delegat de l'ajuntament), "Ubeda, Valls, Cortina, García Rueda, Rodriguez y Almiñana" decideix donar el primer premi al Centro Artistico Musical de Torrente, el segón a la Primitiva de Lliria i el tercer a la Nueva de Lliria i proposa a la junta general de la fira d'atorgar-ne'n altre segón a la Primitiva d'Alcoi (1). Villena queda fora dels premis.
 

diumenge 30
- (10:30) missa al convent de Santa Catalina i despres al pati del Palau Arquebisbal, per a l'arquebisbe Sancha i el seu hoste el diputat Canalejas. Als faristols, la fantasia de la Gioconda de Ponchielli per a la missa i "Desde las monjas se ha trasladado la banda al palacio arzobispal, y en el gran patio han ejecutado una preciosa composición del señor Cantó, que dirige la banda, y la grandiosa sinfonía de Meyerbeer La estrella del Norte, recibiendo los ejecutantes prolongadas salvas de aplausos...(6)

- La premsa ve fent-se ressó des d'ahir de la protesta, a la nit tocàren amb molta expectació al pavelló del Circulo Valenciano. (6)


dilluns 31
- no hi ha premsa, tampoc s'han trobat dades sobre l'activitat dels músics.


dimarts 1
- El Serpis (6) publica en primera plana "¿Jurados o conjurados?"  i "La banda de Alcoy" del periòdic "El Correo de Valencia" que assenyala "...hemos podido apreciar el mérito indiscutible de la discutida música de Alcoy..."


dimecres 2
- De vesprada tornen a Alcoi, al matí, El Serpis reprodueix "Impresiones sobre el certámen musical" de El Criterio de València  en el que s'afirma "desde el momento en que la música de Alcoy entró en Valencia se reconoció por todos que en instrumental y maestría era un coloso con el que no se podía luchar."
Sopar-homenatge en Apolo per a 150 persones, a l'endemà el diari madrileny "La Correspondencia de España" afirmará "El recibimiento hecho a los notables profesores, ha sido delirante... Desde la estación a la plaza Mayor, las manifestaciones de cariño dispensadas a La Primitiva han sido grandes: los aplausos no han cesado un momento..." (12)


diumenge 6

- El Serpis anuncia que La Primitiva oferira una revetlla musical a les nou de la nit amb les obres del certamen: Gioconda, Rienzi i La estrella del Norte, a l'efecte s'ha renovat el 'tablado' de la Plaça de la Constitució. Tanmateix publica la distinció del Circulo Valenciano i la contractació per a particpar a les festes del "Congreso Eucarístico de Valencia del próximo octubre". Sota la capçalera "Más sobre el Certámen Musical" publica el primer desmarque de Diaz Romero (9).

 

Foto: Asociacion Tren Alcoy-Gandia (Alcoy & Gandia Railway & Harbour C Ltd) c/ Estacio s/n 46723 Almoines (valencia
En 1893 per arribar a Valencia des d'Alcoi, calía agafar el tren de Gandía, allí canviar al Denia-Carcaixent per finalment enllaçar amb el Madrid-València.
El tran Alcoi-Xàtiva no s'obriria fins al 1904.


José Canalejas Méndez. Image into public domain from wikimedia.org
José Canalejas Méndez

Torres de Serranos en 1890 - http://valenciablancoynegro.blogspot.com/

Façana de la Seu a València de Lo Rat Penat

Monsenyor Sancha i Hervàs (1833-1909), arquebisbe de València al 1893, va estar creat cardenal per Lleó XIII arràn l'organització del Congres Eucarístic. Declarat "Servent de Déu" per Benet XVI al 2006 serà beatificat en la tardor del 2009. Foto: architoledo.org
Monsenyor Sancha i Hervàs (1833-1909), arquebisbe de València al 1893, va estar creat cardenal per Lleó XIII arràn l'organització del Congres Eucarístic.
Declarat "Servent de Déu" per Benet XVI al 2006 serà beatificat en la tardor del 2009.
Foto: architoledo.orgActualització: novembre 2012
Plantilla de la Banda Primitiva d'Alcoi al certamen de 1893
Font: Arxiu Històric Municipal de València


Requintos:
Miguel Moltó Ortiz, Carlos Vicéns García  
Flautines:
Francisco Cantó Claver, Arturo Bañon Aura  
Sarrusofon sib alto:
Antonio García Mataix
Clarinetes si b:
Rafael Llacer Pascual, Rafael Miró, Pedro Payá Moltó, José Pérez Moya, Juan Masiá Juliá, José Hernández Llopis, Isidro Moltó Ortiz, Francisco Picher Carbonell, Francisco Pascual Masiá, Manuel Vilanova Monllor, Antonio Pérez Verdú, Carlos Vicéns Cantó
Clarinete bajo en sib:
Fernando Torán (?) Espinós
Sarrusofon en do:
Rafael García Muni
Sarrusofon en mib:
José Vilaplana Pascual
Saxofon soprano sib:
Julio Santonja Cantó
Saxafones mi bemol tenores:
José Seva Cabrera, Miguel Peydro Gironés, Juan Cantó  
Saxofon barítono (sib):
Santº Muntó Pascual, Miguel Antolí Blanquer  
Saxofón bajo (mib):
Rafael Bañon Aura
Fliscornos tenores si bemol:
José Gisbert Torregrosa, Enrique Pascual Masiá  
Fliscornos bajos (mib):
Enrique Lloréns Moya, Ramón Sansolí Perez  
Cornetines sib:
Rafael Peidro Reig, Juan Torres Monserrat
Trombas en mib:
Vicente Compañy Pastor, Antonio Casa Ridaura  
Trompas u onobenes mib:
Santiago Candela Pastor, Enrique Peidro Reig, Rafael Doménech Juliá  
Trombones en do:
Enrique Pérez Laporta, Francisco Santonja Blanquer, Francisco Reig Cantó, Jorge García Pérez
Barítonos en do:
Lorenzo Moltó Aura, Emilio Aura Carbonell
Bombardino en do:
José Amat Ibañez
Bajo en mib:
Camilo Pérez Laporta
Bajos en do:
Genaro Pastor Carbonell  
Bajos en sib grave:
Francisco Laporta Valls, Francisco Aznar Pérez  
Bombo:
Evaristo Candela Mollá  
Platillos:
Ricardo Torres Monserrat, Bautista Ripoll Belda  
Cajas:
Enrique Corbí, Lorenzo Corbí  
Timbales:
José Gisbert Reig  
Triangulo:
Emilio Corbí Peidro  
Fonts:


1.- Francisco Javier Blasco. "La Música en Valencia" Alicante 1896 Imprenta de Sirvent y Sanchez. Icon_External_Link from wikimedia.org
Francisco Javier Blasco. "La Música en Valencia" Alicante 1896 Imprenta de Sirvent y Sanchez


2.- El Serpis. Periódico de la Mañana. Alcoy Viernes 28 de julio de 1893
"Como saben nuestros lectores ayer por la mañana marcharon a Valencia los profesores que forman la música Primitiva siendo despedidos en la estación por gran número de amigos".
"En el mismo tren salió para la capital del reino una Comisión del partido liberal de esta ciudad presidida por D. Rafael Julio Pérez, como también varios correligionarios y muchos amigos particulares del diputado a Cortes por este Distrito Excmo Sr. D. José Canalejas y Mendez, con objeto de saludarle en la estación de Carcagente, y acompañarle luego a Valencia. Según noticias de aquella capital se preparaba a nuestro diputado un entusiasta recibimiento. El Sr. Canalejas se ha hospedado en el Palacio Arzobisbal como en su último viaje".
El Serpis. Periódico de la Mañana. Alcoy Viernes 28 de julio de 1893


3.- El Serpis. Periódico de la Mañana. Alcoy Sábado 29 de julio de 1893
"Con referencia a la llegada a Valencia de la banda de música Primitiva de esta ciudad, leemos en los periódicos de aquella capital: 'En el tren correo de Madrid vino ayer la notable música de Alcoy La Primitiva que dirige el joven compositor Sr. Cantó, que viene a tomar parte en el certamen de bandas civiles que se celebrará el dia 29 en la plaza de toros [...] La numerosa y distinguida colonia de alcoyanos que reside en esta ciudad salió a recibirla llevando al frente al aplaudido compositor Sr. Espí [...] los músicos fueron objeto de una verdadera manifestación de simpatía. El Sr. Albors, concesionario de las aguas potables de esta ciudad ha hospedado en su casa a los músicos sus paisanos."
El Serpis. Periódico de la Mañana. Alcoy Sábado 29 de julio de 1893


4.- El Serpis. Periódico de la Mañana. Alcoy Domingo 30 de julio de 1893
"Leemos en Las Provincias de Valencia: Los directores de las bandas Primitiva y Nueva de Liria, Centro Artístico de Torrente, y Juventud Musical de Villena, formularon ayer tarde una protesta ante el Jurado, en la que consignaron:
1º Que la banda Primitiva de Alcoy no está legalmente constituida con arreglo a las bases del concurso, por estar compuesta de 43 plazas [...]"
"El mismo colega inserta en el mismo número la siguiente rectificación de nuestros paisanos:
[...] La Primitiva de Alcoy se compone, desde hace tiempo, del número de plazas consignada en la relación presentada al Jurado. Todos ellos son hijos de Alcoy, obreros en su mayoría, y cultivan el arte musical solo por afición.
Que el Sr. D. Juan Cantó es director honorario de la banda, y aunque ejerce el profesorado en Madrid, contribuye a los adelantos de la banda, escribiendo obras para la misma, y dirigiéndola durante las temporadas que pasa en Alcoy, de donde es hijo, [...]"
El Serpis. Periódico de la Mañana. Alcoy Domingo 30 de julio de 1893

5.- El Serpis. Periódico de la Mañana. Alcoy Domingo 30 de julio de 1893
Valencia 29 (8·50 noche)
Ha terminado el certámen de honor en la Plaza de toros.
El jurado está en estos momentos reunido para calificar.
La opinión general es, que el primer premio será concedido a la música Primitiva de esa ciudad.
Mi enhorabuena por anticipado a los alcoyanos.
La música está tocando en estos momentos frente al Palacio del Arzobispo.
El Serpis. Periódico de la Mañana. Alcoy Domingo 30 de julio de 1893

6.- El Serpis. Periódico de la Mañana. Alcoy, Martes 1º de Agosto de 1893
"¿Jurados o conjurados? Conocido es de Alcoy entero el resultado del Certamen verificado en Valencia en la tarde del sábado último en la Plaza de Toros, por lo que no hemos de repetirlo. Un jurado se ha puesto frente al fallo del público y ha postergado a la música Primitiva de esta ciudad, logrando solo con ello, que el triunfo que la opinión sensata y desapasionada le concedía, haya sido grande, halagador, envidiable, moralmente hablando, y quizas de igual resultado metálico que el regalado a la música de Torrente. [...]"

".. las siguientes lineas que tomamos de Las Provincias: En todos los pabellones era grande anoche la concurrencia: en el del Círculo Valenciano fue extraordinaria, contribuyendo a ello el deseo de oir la discutida música de Alcoy"
El Serpis. Periódico de la Mañana. Alcoy, Martes 1º de Agosto de 1893

7.-El Serpis. Periódico de la Mañana. Alcoy, Miércoles 2 de Agosto de 1893
"Impresiones sobre el certámen musical. Con este titulo publica nuestro apreciable colega El Criterio de Valencia, un pequeño artículo [...]
queremos volver por el buen nombre de la música Primitiva de Alcoy [...] desde el momento en que la música de Alcoy entró en Valencia se reconoció por todos que en instrumental y maestría era un coloso con el que no se podía luchar."

"Bien venidos. Hoy por la tarde regresa de Valencia la Banda Primitiva de esta ciudad.[...] Saludemos al regresar a sus hogares, a esos honrados hijos del trabajo, que no escatiman nada, sacrificando algo de su bienestar, cuando se trata de dar gloria y esplendor a esta ilustre tierra .... "

El Serpis. Periódico de la Mañana. Alcoy, Miércoles 2 de Agosto de 1893
El Serpis. Periódico de la Mañana. Alcoy, Miércoles 2 de Agosto de 1893


8.- El Serpis. Periódico de la Mañana. Alcoy, Jueves 3 de Agosto de 1893
"Sobre el concurso musical" per E. Serrano de Las Provincias
El Serpis. Periódico de la Mañana. Alcoy, Jueves 3 de Agosto de 1893

9.- El Serpis. Periódico de la Mañana. Alcoy, Domingo 6 de Agosto de 1893
Más sobre el Certámen Musical
"ni yo he hecho causa común con nadie ni mucho menos he prestado mi firma para comunicado ni protesta alguna [...]
Esto no ha sido más que una usurpación de derechos y de firma, como uno de tantos manejos del último certámen valenciano. [...] Francisco Díaz Romero"


El Serpis. Periódico de la Mañana. Alcoy, Domingo 6 de Agosto de 1893

El Serpis. Periódico de la Mañana. Alcoy, Domingo 6 de Agosto de 1893Links:
10.- La Correspondencia de España, Madrid 28 de julio de 1893


11.- El Liberal. Madrid 29 de julio de 1893
"La Feria en Valencia"


12.- La Correspondencia de España, Madrid 3 de agosto de 1893
"El fallo de un jurado y La Primitiva"


13.- Archivo del Congreso - Histórico de diputados

14.- Fonoteca Virtual del Certàmen
Vincent Persichetti - Simfonia per a Banda CIM Apolo Dir: Gregorio Casasempere - 1996 


Banda Laureada "Juventud Musical de Villena", año 1888. Director D. Francisco Díaz Romero.

El ferrocarril de Játiva a Alcoy ha cumplido cien años. (09/12/2004)
Via Libre - Fundación de los Ferrocarriles EspañolesAgraïments: A l' Arxiu Municipal d'Alcoi - Hemeroteca
Discussió: Podeu fer comentaris i aportacions al weblog

Creative Commons License
Esta obra está bajo una licencia de Creative Commons

CIM Apolo Logo
info@cimapolo.com

Valid XHTML 1.0 Transitional ¡CSS Válido!